Tietoa rodusta
Kenelle cornish rex sopii?
Cornish rex on aktiivinen ja ihmisläheinen kissarotu, se haluaa olla kaikessa arjen askareissa mukana. Korostan sanaa aktiivinen ja ihmisläheinen. Aktiivisuutensa ja seurallisuutensa takia cornareita kannattaa olla kaksi, näin ne kuluttavat energiaansa keskenään ja töissä ollessasi niistä on seuraa toisilleen. Rotu ei ole hiljaisimmasta päästä, vaikka omat kissani melko hiljaisia ovatkin.
Cornarit tykkäävät usein myös nukkua vierekkäin ja yöllä nukkuvatkin sängyssäsi peiton alla.
Jos sinulla on ennestään aikuinen rauhallinen muun rotuinen, tai kotikissa, niin cornaripennun energia saattaa olla sille liikaa, eikä vanhempi kissa arvosta uutta elohiirien kaltaista ystäväänsä. Kiinnitä siis huomiota, että kissojen energiatasot kohtaavat. Kaksi cornaripentua saattaa olla tässä kohtaa järkevä vaihtoehto, ne purkavat toisiinsa loputonta pentuenergiaansa.
Cornish rex on turkkinsa takia hyvin kylmänarka. Kesällä sen kanssa voi ulkoilla turvallisesti valjaissa, mutta talvella se viihtyy kodin lämpimissä paikoissa, kuten takan päällä, peiton alla tai saunassa, eikä näin ollen ole paras kissarotu talvikaudella valjasulkoiluja harrastavalle ihmiselle. Karvanlähtö on maltillista.
Rodun vilkkauden ja loputtoman uteliaisuuden takia suosittelen kissan vakuuttamista. Vanha sanonta pätee tässäkin: "tekevälle sattuu ja tapahtuu".
Rodun terveys
Cornish rexillä on samoja sairauksia, kuin muillakin roduilla ja kotikissoilla: kissaflunssat (herpes, kaliki, mykoplasma, klamydia), FIP, allergioita, astmaa ja hammassairauksia.
Terve kissa ei oksentele, ripuloi tai kutise toistuvasti.
Korostan hammassairauksista hammassyöpymiä. Hammassyöpymät ovat kissojen yleisempia ja vaikeimpia suunsairauksia. Valitettavasti cornish rex-rodulla on tieteellisen tutkimuksen mukaan liki kolminkertainen riski hammassyöpymään. Tutkimuksen mukaan rodulla on tähän geneettinen alttius.
(Lähde: Helsingin yliopisto, professori Hannes Lohi, kissatutkimus)
Yleisimmät vakuutusyhtiöt eivät korvaa lemmikin hammassairauksia.
Yllämainittujen lisäksi rodussa esiintyy HCM-sydänvikaa. Tästä syystä jalostuskissani ovat aina sydänultrattuja ja terveeksi todettuja.
Rodussa on myös tavattu PRA rdAc-silmäsairautta, joka on etenevä verkkokalvon rappeuma. Tähän sairauteen on olemassa geenitesti, jolla sairautta pystytään hillitsemään. Omat jalostuskissani ovat PRA-geenitestattuja, tai jos kissan molemmat vanhemmat ovat PRA N/N, on jälkeläinen myös terve virheellisen geenin osalta, eikä sen testaaminen näin ollen ole tarpeellista.